Elevul Dima dintr’a șaptea de Mihail Drumeș

Bună ziua!

Astăzi vreau să vă vorbesc iar despre un roman, de astă dată de scriitorul Mihail Drumeș. Cu acest scriitor am luat cunoștință cam acum 2 ani când am citit Invitație la vals, un roman bun, pe care l-am citit la recomandarea cuiva, care te face să-l citești cu sufletul la gură dar nu neapărat pe placul meu.

Acest roman , Elevul Dima dintr’a șaptea l-am găsit tot în bibliotecă…uitat printre alte cărți și am observat că a fost best-seller, deci ceva, ceva tot o fi de această carte…așa m-am gândit când am gasit-o.

Are două volume, trei părți și un epilog și este apărută prima dată în 1946 și se citește foarte repede.

Eroul cărții este Dima Grigore un adolescent, umblat prin lume, tatăl lui călătorea cu serviciul iar cea mai mare parte din viață a făcut școala acasă deși era foarte inteligent.

Aventura începe când se hotărăște în clasa a VII-a să meargă la școală. Clasa a VII-a era un fel de liceu…altfel era sistemul de învățământ structurat pe acea vreme. El pleacă la oraș, în Craiova să studieze și se mută în gazdă la Dona Bianca. Aceasta trăia în casă cu fiica sa Lotte, dar mai are și alți băieți în gazdă.

Eroul principal se adaptează repede la noua viață și își face repede prieteni aici și se va îndrăgosti repede de fiica gazdei.

Aici în casa gazdei va găsi un bilet ascuns după un tablou despre o comoară pe o insulă îndepărtată iar imaginația lui depășește orice limite.

Le povestește și prietenilor lui despre descoperire și că vrea să meargă acolo; așa înființează o asociație cu elevii din liceu, și având succes are și sprijinul profesorilor. Așa ajunge să coopteze și elevi din alte licee.

În fine, în clasa a VIII-a se mută la altă gazdă, un fel de cămin, unde trăiește alte aventuri.

Numai că lucrurile nu ajung să evolueze în bine ci lucrurile o iau razna și ajunge să fie exmatriculat.

Dar se pare că personajul nostru nu se dă batut, mai ales că norocul îi surâde și câștigă la loterie… și fuge la București cu aleasa inimii lui.

Aici au parte de alte aventuri și nu se sfărșește tocmai bine…sau aparent pentru că în epilog ni se explică ce se întâmplă după, mai exact la 15 ani după aceste aventuri.

Este un roman despre evoluție, despre aventurile tinereții și visuri, despre cum își imaginează un adolescent viața și cum ajunge să se așeze toate dar este și despre moarte.

Sincer cred că este un roman despre adolescenți și pentru adolescenți și este de asemenea despre dragoste și viață în general, deși nu știu dacă lucrurile ar sta chiar așa în realitate.

Per total cred că e un roman bun și dacă vă place să citiți nu aveți ce pierde , asta dacă nu l-ați citit deja.

O zi frumoasă!

Crăciun fericit!

6 gânduri despre „Elevul Dima dintr’a șaptea de Mihail Drumeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s